Apteekkari Juha Nuutilan ajankohtaista asiaa -palsta
Punkkien torjunta koiralla
Kurjat punkkiongelmat alkavat heti kevätauringon lämmittäessä. Varaudu ajoissa ja suojaa lemmikkisi punkeilta.
Puutiaisia eli punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Koska punkit voivat levittää tauteja sekä eläimiin että ihmisiin, kannattaa koira suojata punkeilta hyvin.
Punkkien häätöön löytyy erilaisia valmisteita. Punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet suojaavat tehokkaimmin punkkien välittämiltä taudeilta.
Kun lääke tappaa koirassa olevan punkin, se suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.
Punkkien karkottamiseen löytyy erilaisia lääkevalmisteita, esim. Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat noin neljän viikon ajan ja ne levitetään koiran iholle. Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6-8 kuukautta ja niitä pidetään koiran kaulassa koko ajan. Osa pannoista tulee poistaa, kun koira menee uimaan.
Punkin irrottaminen koirasta ja punkinpureman hoito
Koiran ihoon kiinnittyessään punkki on vain muutaman millimetrin mittainen, ja usein punkin huomaa vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Päivittäinen punkkisyyni ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkivälitteisiltä taudeilta suojautumista.
Punkki poistetaan iholta tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkipihtien ja punkkilasson avulla.
Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa paikallisantiseptilla, esim. Septidinillä. Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.
Juha Nuutila, apteekkari, FaL